pondělí 9. listopadu 2009

Velen Fanderlik - Listy Jurovi

...Přátelství je nejkrásnější stavba lidského ducha – vzniká z rozumových důvodů na základě rozvahy a úvahy, je to cosi hluboce promyšleného, protože jen toho si volím za přítele, koho si dovedu skutečně plně vážit.


Nad přátelství je jedině láska. Ta je nekonečná a není lidským výmyslem. I smrtelní bohové jí podléhají. Přichází bez rozmyšlení, bez úvah a celé srdce zaleje. Rozumem se jí nikdy neubráníš, ani ji rozumem nepochopíš. Jenom v srdci ji budeš cítit. Láska je něco jiného než přátelství. Není nezištná, klidná a rozvážná, není rozumná jako muž. Je to rozmarná, nevyzpytatelná a nepoznatelná žena. Sama Ti nestačí, abys byl spokojen. Neboť není upřímná. Té, kterou miluješ, nedovedl bys nikdy říci nic, co by ji zarmoutilo. Budeš to skrývat na dně své duše, abys nevyryl vrásku na jejím hladkém čele, a podobně i ona bude skrývat, co by Tebe zarmoutilo...


3 komentáře:

  1. Láska a Přátelství > nevyzpytatelná Žena a rozumný Muž > není to dokonalý pár? .. jak moc je tenká hranice mezi Láskou a Přátelstvím? .. dá se přes tuhle hranici přecházet v obou směrech?

    co? Proč? jak? … Svět je samá otázka a my s tím nic nenaděláme.
    > máme jen přání a touhy (někdy i veliké)

    OdpovědětVymazat
  2. při hledání odpovědí vypit nejeden džbán vína, dosaženo nesčetně vrcholů hor, prolit pot a krev... a stále tu jsou nesčetná množství otazníků a cest, což činí krásným toto bytí zde...
    ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Skláním se před oběma podstatami, myslím, že nejkrásnější vtah je dítětem těch dvou.
    Lásku lze v jejích počátcích rozumem spoutat, umlčet a nakonec uvěznit na dně mysli. Jen potom zůstane v duši místo na první pohled prázdné, ale na dotek bolavé.

    OdpovědětVymazat